19 Haziran 2014 Perşembe

Beşamel Soslu Mantarlı Patates


Sizde benim gibi beşamel soslu yemekleri seviyorsanız bu tarif tam size göre.. Zaten kaşarın giripte lezzet katmadığı bir yemek herhalde yok:) Lafı uzatmadan çok beğeneceğinizi düşünerek hemen malzeme listesine geçiyorum..

Malzemeler:

6 tane orta boy patates (iri küpler halinde doğranmış)
350 gr. mantar (iri doğranmış)
2 tane yeşil biber (köy biberi, yemeklik doğranmış)
1 tane kuru soğan (ben piyaz doğrayıp kullandım)
2 diş sarımsak (3'e - 4'e bölünmüş)
1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber, kekik

Beşamel Sos İçin:

1 yemek kaşığı margarin yada tereyağ (isterseniz sıvı yağ)
1 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Pul biber, karabiber, kekik ve tuz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

İlk olarak iri küpler halinde doğradığımız patatesleri 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğumuz tavada hafifçe çevirelim. Çok pişmelerine gerek yok renkleri değişmeye başladığında fırın kabına alalım. Aynı tavaya irice doğranmış mantarları ve biberleri ekleyelim yüksek ateşte 2-3 dakika kadar çevirelim ve onları da patateslerin üzerine fırın kabına alalım. Patates ve mantarların üzerine ince doğranmış maydanozu ve birer çimdik karabiber, kekik serpelim harmanlayalım (ezmeden).

Beşamel sosu hazırlamak için; küçük bir sos tenceresine yağı ve unu alalım. Unun rengi dönene kadar kavuralım. Yavaş yavaş sütünü ilave edelim. Sos kaynamaya başlayınca ocaktan alalım (sürekli karıştırarak pişirelim, dibini tutmaya çok müsait). Baharatlarını ilave edelim ve karıştıralım.

Fırın kabındaki patates ve mantarların üzerine sosu dökelim (kaşıkla her yerine gelmesini sağlayarak, alt üst ederek). Fırın kabının üzerini folyo ile kapatıp 180 derece fırında pişmeye bırakalım. Patatesleri çatalla kontrol edelim iyice yumuşadıklarında folyoyu açıp üzerine, 1 su bardağı kaşar rendesini serpelim. Üzeri kızarana kadar tekrar fırınlayalım. Kaşarlar eridiğinde yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun...





Püf Noktası:

Anlatınca çok uzun ve zahmetli gelebilir ama son derece pratik bir yemek. İçine koyacağınız malzemeleri siz damak zevkinize göre daha da çeşitlendirebilirsiniz. Önümüzdeki günlerde ramazan ayına gireceğiz. Yanına bir çorba, salata ve ayranla doyurucu bir iftar menüsü hazırlayabilirsiniz...


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design