17 Mart 2014 Pazartesi

Simit Poğaça

Heerrkeslere merhabaaa:)) Bu aralar pek vakit bulamıyorum tarifler birikti birikti ama Pınar vakit ayırıp ta yazamıyor canlar :) Dün pazardı ya.. Pazar günleri malum bizim evin hamur işi günü. Benim küçük bey öyle ilan etti. Dersten gelir gelmez doğğru mutfağa, aranmaya. Bu hafta sonu ders dönüşünde onu bu harika poğaçalarla karşıladım. Tok evin aç kedisi bıraksam bir tepsiyi lüpletcek:) Benim oğlan bu kadar beğenince dedim ki diğer tarifler bekleye dursun önce bunu paylaşayım. Bakalım sizler beğenecek misiniz??
İşte tarifim...

Malzemeler:

Yarım paket margarin (iyice yumuşamış)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket instant maya
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
7,5 su bardağı un

İç malzemesi:

300 gr. Kaşar loru
100 gr. küçük doğranmış kaşar peyniri
Yarım demet ince kıyılımış maydanoz

Üzeri İçin:

2 yemek kaşığı pekmez
Yarım çay bardağı su
1 su bardağı susam

Hazırlanışı:

Un ve maya haricindeki tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım ve iyice karıştırıp birbirine yedirelim. 
Sıvı karışıma 5 bardak unu ve mayayı da ekleyip yoğurmaya başlayalım. Unun geri kalan kısmını bardak bardak ekleyip oldukça yumuşak kıvamlı (ele hafif yapışır kıvamda) bir hamur elde edelim. 
Hazırladığımız hamuru kapta toparlayıp, üzerini streç filmle kapatıp; ılık bir yerde en az 1 saat beklemeye bırakalım. 
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. 
Üzeri için kullanacağımız su ve pekmez karışımını da hazırlayalım.
Mayalanan hamurdan cevizden az daha büyük parçalar kopartalım. Avcumuzda hafifçe açalım ve içine peynirli harcımızdan koyalım, kapatıp şekil verelim. 
Önce pekmezli suya sonra bolca susama batırıp, kapattığımız kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizelim.
Hamurumuz bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
Hazırladığımız poğaçaları en az 15 dakika kadar tepside de bekletelim. 
Fırına vermeden önce poğaçaların üzerine bir bıçakla çok derin olmayan ikişer çizik yapalım.

180 derece fırında pişmeye bırakalım.
Pişen poğaçaları çok hafif ıslatıp (elimizle su serpelim) üzerini örtelim. 
İlk sıcaklığı çıkan poğaçalar afiyetle yenmeye hazır...
Yapanların ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun...


Püf Noktası:

Tüm mayalı hamurlarda olduğu gibi, hamurunuzu ne kadar yumuşak yoğurursanız mayası o kadar güzel tutar, kabarır. 

Unu mutlaka dikkatli kullanın. Ben 7,5 bardakla tam kıvamında yumuşak bir hamur elde ettim ama yavaş yavaş eklemekte fayda var.

İç olarak istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Kaşarlı-sucukluyu mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Bu malzemelerle ve resimdeki büyüklükle tam 40 adet poğaça çıkıyor. Siz isterseniz ölçüleri azaltabilirsiniz.



1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design